Hospitaler og forskere har i årevis brugt en blodprøve fra den nyfødtes navlestreng til at vurdere risikoen for allergi. Nu har læge og ph.d. Klaus Bønnelykke fra Dansk BørneAstma Center/COPSAC vist, at en del spædbørn kan være stemplet med en risiko, som ikke er der, da den biomarkør i blodet, som viser risikoen, ofte stammer fra moderen og ikke spædbarnet.
Allergi opstår, når kroppens immunsystem læser sin parasitmanual forkert. Antistoffer er normalt en del af vores biokemiske arsenal mod virus, bakterier, snyltere og andre fremmedlegmer, men under en allergisk reaktion er antistoffet IgE fejlagtigt blevet vendt mod noget så uskadeligt som fx græspollen, nødder, dyr eller æg.
Astma og allergi er de mest almindelige kroniske sygdomme hos børn, som nedsætter livskvalitet og giver samfundsøkonomiske problemer, fx gennem øget sygefravær. Nybagte forældre har derfor fået tilbudt, at hospitalerne kunne vurdere spædbarnets risiko for senere at udvikle allergi ved at måle mængden af IgE i navlestrengsblodet. Hospitalerne har brugt resultatet til at afgøre, om der er behov for forebyggelse, fx gennem en særlig allergivenlig modermælkserstatning.
klaus Bønnelykke og Dansk BørneAstma Center fandt dog for nylig tegn på, at IgE I navlestrengsblodet kunne stamme fra moderen, og besluttede sig for at lave en større undersøgelse, ved at måle den totale mængde IgE i navlestrengsblod hos 243 nyfødte. Derefter afgjordes hvor meget IgE der stammede fra moderen ved hjælp af hyperfølsomme analyser af IgE i navlestrengsblodet, hos moderen selv, og hos barnet efter seks måneder.
– Vi fandt, at 46 procent af prøverne med øgede IgE-niveuaer i navlestrengsblod skyldtes IgE fra moderen, fortæller Klaus Bønnelykke.
– Det kan forklare, at mange studier har vist dårlige resultater ved at bruge navlestrengs-IgE. Hvis man i fremtiden vil vurdere risikoen for, at et spædbarn udvikler allergi ud fra navlestrengsblod, så skal man tage højde for overførslen af IgE fra moderen. Ellers må vi finde en anden metode, slutter Klaus Bønnelykke.
Opdagelsen er udgivet i det internationale tidsskrift Journal of Allergy and Clinical Immunology, og resultaterne iøvrigt offentliggjort hos Københavns Universitet.