De internationale retningslinier anbefaler, at børn med astmasymptomer får foretaget en lungefunktionsmåling for at bekræfte en eventuel astma og vurdere sværhedsgraden af sygdommen. Endvidere anbefaler de, at behandlingen løbende bliver kontrolleret mindst én gang hvert halve år – også helst med lungefunktionsmåling.
I en ny ph.d-afhandling fra Aarhus Universitet om astma hos skolebørn har forskere undersøgt, om der er forskel på, i hvor høj grad retningslinierne bliver fulgt af de forskellige læger, der behandler børn med astma, dvs. praktiserende læger og speciallæger. Børnene blev fulgt i udredningsperioden og i det første år efter start på behandling.
Kun få udredes
Afhandlingen viser, at der er store forskelle mellem de forskellige behandlere. Kun tre procent af børnene var blevet udredt med lungefunktionsmåling hos egen læge og havde haft mindst ét opfølgningsbesøg hvert halve år efterfølgende, sådan som det anbefales. Det tilsvarende tal for børn, der blev fulgt på ambulatorier var kun på 28 procent.
Forskerne har kun kendt til de besøg, hvor der var blevet foretaget en lungefunktionsundersøgelse. Det reelle tal for børn, der havde haft besøg hos egen læge, er givetvis højere, da det er højest sandsynligt, at en del læger har set børnene uden at foretage en lungefunktionsundersøgelse. Det overrasker forskerne, at så mange børn, der følges på ambulatorierne, ikke får den tætte opfølgning, som retningslinierne anbefaler.
Risiko for indlæggelse
Forskerne undersøgte også, om det i praksis har betydning for børnene, om de bliver udredt og fulgt op med lungefunktionsundersøgelser.
Det viser det sig, at børn, der havde fået foretaget lungefunktionsundersøgelse ved opstart af behandlingen, havde nedsat risiko for indlæggelse. De samme gælder for de børn, hvor der var blevet fulgt op med en lungefunktionsundersøgelse i løbet af det første halve år. Samtidig viser undersøgelsen, at dét at have fået forebyggende behandling i form af inhalationssteroid nedsætter risikoen for indlæggelse.
Kilde: Ph.d.-afhandling: Astmabørns patientforløb, Grete Moth, sygeplejerske, cand.scient.san, 2008.