Ingeniøren, 31. juli 2018
Forskere fra Københavns Universitet har fundet 41 gener, som øger risikoen for høfeber. Den viden kan bruges til udvikling af behandlinger.Høfeber rammer op mod en mio. danskere hvert år i forårs- og sommerperioden, men det står stadigvæk uklart, præcis hvilke mekanismer der udløser generne.
Danske forskere er måske kommet opklaringen et godt stykke nærmere efter gennemførslen af et stort metastudie, der samler 900.000 deltageres sygdoms- og dna-profiler for at afsløre relevante genetiske varianter.
Efter afslutning af projektet stod det klart for forskerne, at især 41 genvarianter ser ud til at spille en rolle for udviklingen af høfeber af forskellig art – heraf var 20 helt ukendte risikogener.
»Vi har i mange år vidst, at generne betyder rigtig meget for, om man er allergisk over for fx pollen, pelsdyr eller husstøvmider. Men vi vidste ikke, hvilke gener det drejede sig om, eller hvad der præcis foregår i cellerne, og det er af afgørende betydning, hvis man vil udvikle mere effektiv medicin,« fortæller Klaus Bønnelykke, lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet
Han er desuden tilknyttet Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (Copsac), hvorfra han har ledet dette studie sammen med professor Hans Bisgaard og seniorforsker Johannes Waage.
»Vi kan jo godt se, om folk er allergiske over for pelsdyr, men vi forstår ikke, hvilke stoffer i kroppen der bliver påvirket af dyrene. De proteiner, som generne koder for, kan vise sig at være gode biomarkører, så vi kan blive klogere. Selv om vi har forsket i det i 50 år, er vi næsten stadigvæk på bar bund, men med disse fund kan vi bedre rykke os fremad,« siger han.
Foto: colourbox.dk