Luftforurening fra trafik får børn under tre år, der er genetisk disponeret for at få astma, til at hive efter vejret. Især spædbørn er udsatte. Det viser en ny dansk undersøgelse.
En ny dansk undersøgelse viser en klar sammenhæng mellem koncentrationen af forureningspartikler, og gasserne nitrogendioxid, nitrogenoxid samt kulilte og hvæsende vejrtrækning hos småbørn på mellem 0 og 1 år tre til fire dage senere. Gradvist øgede forureningsniveauer førte til øgning af symptomer. Det var dog kun de egentlige trafikgasser nitrogendioxid og nitrogenoxid, der viste en signifikant effekt gennem alle de tre første leveår.
Indtil nu har der været meget begrænset viden om luftforureningens indflydelse på astma symptomer hos mindre børn. Derfor var formålet at undersøge om, der er en sammenhæng mellem hvæsende vejrtrækning hos mindre børn, der er genetisk disponeret for astma, og luftforurening fra trafik.
”Når vi kan forstå effekten af en tidlig eksponering til luftforurening på udviklingen og udløsningen af hvæsende og pibende vejrtrækning hos småbørn, kan det give os vigtige spor på udviklingen af astma senere i livet,” forklarer forfatterne bag undersøgelsen.
”Når vi følger op på denne gruppe af børn, når de er blevet ældre, vil vi kunne se, om luftforureningen har haft en betydning for udviklingen af astma,” siger Zorana Andersen fra Københavns Universitet, der en af forfatterne.
205 børn af mødre med astma, som dermed er genetisk disponeret for astma, blev fulgt fra deres fødsel og tre år frem. Der blev lavet daglige optegnelser på deres symptomer på hvæsende vejrtrækning for at fastslå korttidseffekten fra luftforureningens partikler og gas.
Kilde: Ambient Air Pollution Triggers Wheezing Symptoms in Infants, COPSAC (Copenhagen Prospective Study on Astham in Children)