Ny videnskabelig undersøgelse viser, at en gen-defekt kombineret med kat i hjemmet ved fødslen øger risikoen for at udvikle børne-eksem.
En forskergruppe under ledelse af Professor Hans Bisgaard fra Dansk BørneAstma Center /v Københavns Universitet har fundet en gen-defekt som kraftigt øger risikoen for udvikling af børne-eksem og påvist at eksemet udvikles i en vekselvirkning med det nyfødte barns miljø.
Eksem er en arvelig sygdom, og forskere har i mange år antaget, at sygdommen skyldes en vekselvirkning mellem genetisk sårbarhed og miljømæssige påvirkninger.
Gen-defekten fører til manglende dannelse af et protein (filaggrin), der normalt findes i huden og er nødvendigt for hudens beskyttende funktion.
Forskergruppen undersøgte om defekter i filaggrin-genet og samtidig udsættelse for forskellige miljøfaktorer har betydning for udviklingen af børne-eksem.
Forskernes antagelse var, at en defekt i filaggrin-genet, og dermed en defekt hudbarriere, øger børnenes sårbarhed overfor miljømæssige påvirkninger, herunder kontakten med husdyr.
– Undersøgelsen viste, at der hos børn med defekt filaggrin-gen var en væsentligt større risiko for eksem, hvis der var en kat i hjemmet fra fødslen. Derimod havde kat ingen betydning for udviklingen af eksem hos børn med et normalt filaggrin gen. Andre miljøfaktorer, heriblandt hund i hjemmet, øgede ikke risikoen for eksem, siger Professor Hans Bisgaard fra Københavns Universitet.
Forebyggelse skal tilpasses den enkelte
– Resultaterne bekræfter vores antagelse om, at børne-eksem skyldes et samspil mellem gener og faktorer i miljøet og tyder på, at man skal tilpasse forebyggelsen af sygdommen til det enkelte barn. Det, der er skadeligt for børn med bestemte gen-varianter, kan være uden betydning for andre børn, siger Hans Bisgaard.
Det er uklart, hvordan udsættelse for kat kan føre til eksem. Eksemet blev ikke udløst af allergi, idet børnene ikke udviklede allergi-antistoffer overfor kat. Resultaterne tyder på, at børn med filaggrin-defekt skal undgå kat, men ikke hund, i hjemmet fra fødslen.
Undersøgelsen blev foretaget på en gruppe på 379 danske børn, født i København af mødre med astma, og siden gentaget i en gruppe på 503 engelske børn født i Manchester. Børnenes udvikling af eksem og miljømæssige påvirkninger blev fulgt fra fødslen.
Studiet, er offentliggjort i det internationalt anerkendte tidsskrift PLoS Medicine i juni 2008.