Når der bliver samlet ind til bekæmpelse af cancer – især hos børn – er danskerne ekstremt villige til at tømme lommerne. Ifølge læger, patientforeninger og pårørende til syge børn er konsekvensen, at andre patienter kommer bagest i køen – uanset om det gælder forskningsmidler eller en ny Playstation på hospitalsafdelingen.
Der er også Lungeforeningen, Bedre Psykiatri og Alzheimerforeningen.
Og så er der mastodonten over dem alle: Kræftens Bekæmpelse.
Den patientforening, alle danskere kender. Den klart stærkeste organisation, der år efter år slår rekorder, når den i uge 43 samarbejder med TV2 om at ’knække cancer’.
Kræft fylder for meget
163.140.992 kroner har Cecilie Frøkjær, Morten Ankerdal, Natasja Crone og Divya Das – og hele Danmarks befolkning – samlet ind til Kræftens Bekæmpelse og Børnecancerfonden, der er en selvstændig organisation, men som indgår i indsamlingskampagnen i år.
Til sammenligning svarer det til, hvad Hjerteforeningen på seks år kan indsamle i deres Knæk Cancer-pendant Hjertegalla, der bliver sendt på den noget mindre seertiltrækkende TV2 Chalie. Eller hvad Lungeforeningen, som slet ikke har råd til at stable indsamlinger på benene, kun kan drømme om.
Det på trods af, at langt flere danskere rent faktisk ender med at blive ramt af en hjerte-kar-sygdom eller en lungelidelse.
– Man skal passe på, at kræft ikke ender med at fylde alt i debatten. Det skaber en ubalance i, hvad der er vigtigt, mener Hans Bisgaard, der er professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge ved Dansk BørneAstma Center.
– Ja, kræft er en forfærdelig sygdom, men det er ikke den eneste forfærdelige sygdom. Der findes mange sygdomme, som er mindst lige så indgribende i folks liv, og som måske ikke kan føre til helbredelse.